top of page

De Groenwandeling van Maastricht: Een ander verhaal dan van de stenen van Maastricht


Fietswandelingen - 7 april 2018

De laatste activiteit in het kader van de tentoonstelling Unvollendete. Nooit gebouwd Maastricht.

Bijzonder aan Maastricht is dat het groen een bijzonder grote, maar vaak niet erkende rol speelt in het stedelijk weefsel. In de parochiewijken is het groen evengoed architectuur en de stadsparken behoren tot de oudste en mooiste van Nederland. Wat maakt de groenstructuur van Maastricht zo onmiskenbaar? Waarom is het niet te missen en is het verhaal van het groen in Maastricht minstens net zo belangrijk als het verhaal van de Maastrichter steen?


Twee fietswandelingen

Landschapshistoricus Fon Habets en landschapsarchitecte Jacqueline Verhees verwelkomen je om 13.30 uur bij Bureau Europa voor twee korte, historische schetsen van de ontwikkelingen van het Maastrichter groen. Om 14.00 uur nemen zij je mee op tocht door Maastricht. Er worden twee trajecten uitgezet waaruit u een keuze kunt maken.

Fon Habets brengt je van Bureau Europa naar de nieuw ontgonnen groengebieden langs de Fronten, die door de verlegging van de Noorderbrug uit de schaduwen zijn verrezen. Via het Emmaplein voert de wandeling je naar het Waldeckpark en de kazematten. Jacqueline Verhees’ wandeling begint aan de Via Regia en voert je naar het hart van de parochiewijken Pottenberg en Malpertuis. Uit haar eigen onderzoek is duidelijk geworden hoe structureel belangrijk het groen is als onderdeel van de stedelijke architectuur aldaar.


Rond 15.00 uur ontmoeten de beide trajecten elkaar bij Annadal en daar kun je van traject switchen. De tweede wandelingenronde zal tot 16.30 uur duren.


Vergeet je fiets niet!


Je kunt je aanmelden voor de wandelingen tot en met 5 april via info@bureau-europa.nl. De groep zal ongeveer evenredig over de beide gidsen verdeeld worden en bij de rendez-vous bij Annadal kun je overspringen op het andere traject. Vergeet daarom niet op je fiets te komen! Om het Maastrichter groen optimaal te kunnen zien, zullen er afstandjes sneller op de fiets afgelegd worden.


Datum Zaterdag 7 april 2018, 13.30 – 16.30 uur

Locatie Verzamelen bij Bureau Europa Taal Nederlands Toegang Gratis


NB Vergeet je fiets niet mee te nemen

TopOS MAASTRICHT
 

TOPOS MAASTRICHT organiseert lezingen, evenementen en exposities met als doel met elkaar in dialooog te gaan over de stad. 

 

 

 RECENT nieuws: 
zoeken op trefwoorden