De (ont)mythologisering van de (architectuur)geschiedenis van Maastricht


Datum: Maandagavond 04 juni 2018

Spreker: Prof. dr. Koen Ottenheym, hoogleraar architectuurgeschiedenis Universiteit Utrecht

Tijd: 20.00-22.00 uur

Plaats: Stayokay, Maasboulevard Maastricht

Onlangs is van de hand van Karl Enenkel & Koen Ottenheym het boek verschenen: 'Oudheid als ambitie; De zoektocht naar een passend verleden, 1400-1700’. In dit indringende en verrassende boek wordt ingegaan op de wijze waarop in de periode van de late Middeleeuwen en in de Renaissance verwoede pogingen zijn ondernomen om aan te tonen dat personen, geslachten en steden hun wortels hebben in de antieke Oudheid. Daarvoor moet de geschiedenis weleens worden ‘gekneed’. In het boek wordt aangetoond dat er allerlei ingenieuze, en soms ook slinkse methoden zijn toegepast om deze antieke wortels aannemelijk te maken. Gedurende de inleiding zal Prof. Koen Ottenheym, hoogleraar architectuurgeschiedenis Universiteit Utrecht, ingaan op de kwestie of ook in Maastricht pogingen zijn ondernomen om deze link te leggen met de antieke Oudheid. Ons rijke Maastrichtse patrimonium is de tastbare illustratie van de historische wortels van de stad. Maar, zijn ook hier aanvechtbare acties ondernomen om verbindingen met de antieke Oudheid te leggen die als minder oorbaar kunnen worden beschouwd? Kijken wij na afloop van de lezing nog op eenzelfde manier naar de architectuurgeschiedenis van onze stad?

TopOS MAASTRICHT
 

TOPOS MAASTRICHT organiseert lezingen, evenementen en exposities met als doel met elkaar in dialooog te gaan over de stad. 

 

 

 RECENT nieuws: 
zoeken op trefwoorden
logo groen
logo frenckenscholl
LOGO Architecten aan de Maas
Quanjel email jpg
3Wrealestate-logo
logo_3x
Schermafbeelding 2017-08-27 om 09.21.57
Schermafbeelding 2017-08-27 om 09.15.23
AMA GROUP ASSOCIATED ARCHITECTS BV_edited
inex architecten
en architecten
van der Werf & Nass bv
NRMNDY_logo zonder BG DEF Goud_FC (1)