top of page

Lezing 12 december: Jonge lokale ontwerpers met nieuwe energie!


Het lijkt er op dat de beroepspraktijk van de architect zich de afgelopen decennia sterk veranderd heeft. De architect houdt zich met een steeds breder spectrum van ontwerpopgaven bezig. Centrale vraag bij het rondetafelgesprek is hoe jonge architecten met de veranderende beroepspraktijk omgaan? Met welke ontwerpopgaven houden zij zich bezig? En hoe zien zij hun professionele toekomst?

Gaby Paulissen (1980) studeerde architectuur aan de TU in Eindhoven en is in 2006 bij Jan Westra, Julietta Zanders en Andre Walraven afgestudeerd op een herbestemming en uitbreiding van het klooster in Mamelis. Vanaf 2005 tot en met 2010 werkte zij als assistent ontwerper bij BURO 5. Bij Croonen/Buro5 was ze lid van de evenementencommissie en later ook van de ondernemingsraad. Sinds 2011 is ze zelfstandig architect en incidenteel als freelancer werkzaam geweest bij onder andere Humblé-Martens, P-en-M en de gemeente Landgraaf. Sinds 2015 is ze winkelmanager van De Architectenwinkel die zij samen met 9 andere architecten heeft opgericht.

Maarten Huls (1979) ontving zijn master diploma in de architectuur (cum laude) aan de ‘Maastricht Academy of Architecture’ (MMA+). Zijn afstudeerproject ‘Room Without a Ceiling’ werd geselecteerd voor de Biennial Archiprix International. Maarten doceerde als gastdocent aan de ‘Maastricht Academy of Architecture’ en de Faculté d’architecture de l’Université de Liège. In 2008 werd hij uitgenodigd om te werken voor het in Shanghai gevestigde bureau Neri & Hu. In 2012 richtte hij zijn eigen architectenbureau White Door Architects op. White Door Architects is gevestigd in Nederland en België en werkt met een internationaal netwerk van verschillende disciplines. White Door Architects ontwerpt en maakt ruimten, objecten en gebouwen. Als ontwerpers zijn we op zoek naar de betekenis van een plek, de maximale belevingswaarde van ruimte, de vanzelfsprekendheid van een programma en de kracht van een materiaal.

“A harmonious design requires that nothing be added or taken away.” (Marcus Vitruvius Pollio)

Gert Kwekkeboom (1984) is een van de oprichters van The Cloud Collective, een multidisciplinair samenwerkingsverband van bureaus voor ruimtelijke ontwerp. Ook is hij medeoprichter van CIVIC Architects dat zich binnen deze samenwerking richt op het ontwerp van het publieke domein. De focus van CIVIC ligt op het ontwerp en de bouw van middelgrote tot grote publieke ruimtes en gebouwen en gebouwen met een grote mate van complexiteit alsmede op transformatie en hergebruik van gebouwd erfgoed. Naast zijn werkzaamheden als architect geeft hij op projectbasis les op verschillende architectuurscholen en initieert hij experimenten en kleinschalig onderzoek. Gert is in 2009 cum-laude afgestudeerd aan de TU Eindhoven (Master Architecture, History and Theory). Daarna heeft hij bij verschillende Nederlandse architectenbureaus ervaring opgedaan (Venhoeven CS, Reitsema, Onix, Fabric).

Roger Haan (1979) kenmerkt zich door het onuitputtelijk enthousiasme en de bevlogenheid in zijn werk. Zijn oneindige stroom aan ideeën toetst hij - naast relevantie en ethiek - voortdurend aan maakbaarheid en toepasbaarheid. Een overblijfsel van een meer technische verleden van waaruit zijn carrière is gestart. Als werktuigbouwkundige dacht hij al buiten de kaders, als interieurarchitect werd dat zijn vak. Hij studeerde in 2013 af (AKV| St.Joost) met een onderzoek naar ruimtelijke kwaliteit van verval binnen een context van herbestemming. Verbouwde aansluitend hierop een rijksmonument in het centrum van Maastricht - en leverde onlangs een budgethotel op dat paradoxaal knipoogt naar haar eigen chique en rijke historie. “Ik kijk goed naar wat er al bestaat, en in het gat dat de concurrentie achterlaat liggen de kansen voor onze klanten om echt onderscheidend te zijn”

Roger Haan is interieurarchitect en mede oprichter van InterAlter interieurarchitecten in Maastricht.

Het programma van de avond is als volgt:

  • 20.00 uur Welkomstwoord door Nico Nelissen

  • 20.05 uur Rondetafelgesprek met jonge, lokale ontwerpers o.l.v. Bas van der Pol

  • 21.15 uur Reactie van enkele lokale architecten op het Rondetafelgesprek

  • 21.45 uur Afronding

De avond zal via een live-stream op Facebook te volgen zijn!

Voor de volledige nieuwsbrief klikt u hier

TopOS MAASTRICHT
 

TOPOS MAASTRICHT organiseert lezingen, evenementen en exposities met als doel met elkaar in dialooog te gaan over de stad. 

 

 

 RECENT nieuws: 
zoeken op trefwoorden
bottom of page